Fiske Höga Kusten, Lappudden

Fiske Höga Kusten, Lappudden

Fiskeblogg för Lappudden, Höga Kustens Konferens & Friluftscenter

Vårt färetag AGMA Forntid & Äventyr arrangerar fisketurer från insjö till kust. Vi samarbetar med flera entreprenörer och kan därför erbjuda ett brett utbud av fiskeäventyr. Vår bas är Lappudden i Nordingrå, hjärtat av Världsarvet Höga Kusten. Vi kommer kontinuerligt att lägga ut berättelser och bilder från våra fiskeäventyr i Höga Kusten.

070-625 07 83

info@lappudden.se

Catch and release vid angelfiske!

FiskeberättelserPosted by Agne Fri, March 30, 2012 15:48:07

Angeltävling där gäddorna sparas
Nu ska angelgäddorna tillbaka i sjön.
Ede-Boda fiskevårdsområdet är först ut med att köra ”catch and release” vid den stora angeltävlingen om ett par veckor.

– Det här ligger i tiden nu, vi kan inte bara dra upp en massa fisk som vi sedan slänger bort, säger Janne Bäckström i tävlingsledningen.

Släpper tillbaka. Vid den stora angeltävlingen om ett par veckor kommer Ede-Boda fiskevårdsområde att köra ”catch and release”. ”Det här ligger i tiden nu, vi kan inte bara dra upp en massa fisk som vi sedan slänger bort”, säger Janne Bäckström i tävlingsledningen.Foto: Arkiv/ Marie ÖbergFoto: Marie Öberg

Catch and release är ett vedertaget begrepp inom sportfisket.

Enkelt beskrivet går det ut på att man tar upp fisken, eventuellt vägs den och sedan släpps den tillbaka i vattnet igen.

Nu har metoden även nått vinterfisket och Ede-Boda fiskevårdsområde går i bräschen för fiskemetoden.

Om bara ett par veckor arrangeras den stora angeltävlingen på Edebosjön, Viskan, och då blir det premiär.

Tillbaka i vattnet – efter vägning

Alla gäddor som dras upp ska genast tillbaka i vattnet – men självklart ska de vägas först.

– Det här ligger i tiden och jag har funderat ett par år på detta nu. Många har reagerat på att det kasseras så stora mängder fisk och själv tycker jag det är slöseri med fisken, säger Janne Bäckström.

Vid de stora angeltävlingarna kan det vara uppemot 100 kilo gädda som bara slängs bort.

– Tänk om man hade möjlighet att sälja fisken som dras upp vidare ut i Europa. Tyvärr finns det lagar som sätter stopp för sådant, säger Janne Bäckström.

Skitfisk i Norrland – guld i Tyskland

För oss här i Norrland är gädda något av en skitfisk, är men för Tyskar och Holländare gäddfisket snudd på mer attraktivt än lax.

– Vi ser ju en fortsättning inom turismen i och med detta. Vi behåller fisken i sjön och kan lansera ett bra sommarfiske också. Vi är blinda för det här med gädda, vi ser inte värdet i fisken, säger Janne.

– Alla jag pratat med om detta har varit positiva.

Hur kommer det gå till då?

– Som tidigare så måste fisken vara levande när vi kommer ut till laget, vi tar med den in för vägning i en påse och sedan lägger vi den i en vattenbalja och fraktar ut den till ett speciellt hål där vi släpper tillbaka all fisk.

Som det ser ut nu har tävlingsledningen bara ett problem att brottas mot – vädret. Så mycket varmare än det är nu får det inte bli om tävlingen ska gå att genomföra.

– Sist jag gjorde en mätning var kärnisen 55 centimeter och så länge det är kallt på nätterna är det ingen fara, säger Janne som är helt inställd på att tävlingen ska genomföras.

7 april bjuder man även in till pimpeltävling på Edebosjön och även då kommer man att tillämpa catch and release.

  • Comments(1)//fiske.lappudden.se/#post57